Linnéas och Bettans blogg

Linnéas och Bettans blogg

Cissi!

MatSkapad av Linnea ons, februari 10, 2010 21:13:39
God kväll!!

Bettan har fullt upp med valparna så jag får väl försöka hålla den här bloggen vid liv!!
Har även jag lite fullt upp för tillfället! Det känns nästan som om det börjar dra ihop sig för sommaren på jobbet!! Även om snön ligger djup på utsidan!!

Cissi har nu hittat sin nya favorit plats, inte så lyxig en hon verkar trivas gott!

Tänkte bjuda på ett av mina favoritrecept!

Biscotti - Italienska Mandelskorpor!

200 g grovhackade rostade mandlar
3 st äggulor
3 st äggvitor
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
rivet skall av en citron (bittermandelolja)
1 tsk bakpulver
61/2-7 dl vetemjöl

Rör äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Vänd samman vitor och gulor. Rör i citronrasp och mandel, sedan mjöl och bakpulver.
Arbeta till en smidig deg och dela degen i två längder och rulla. Grädda i ugnen i 170 grader i ca 35 minuter! Låt svalna ett kort stund. Skär i tunna skivor och lägg på plåt för att torka i 100 grader i ca 30-40 min!

Perfekt att ha hemma i en burk eller varför inte ge bort i gåva!!

//Linnea

ISAC 300 veckor

MatSkapad av Bettan ons, januari 27, 2010 19:39:29
HEJ!

Idag har farmor Margit gjort monster tårta, faster Bettan har garnerat tårtan till ett monster. Göran har räknat ut att ISAC är 300 veckor gammal och de måste firas med moster tårta.

Ovädret har kommit till Tjörn här är de tö och de regnar.

All tid går åt till Lovisa och valparna.

Monster tårta

Köp marängbottnar
grädde
frysta hallon lägg hallon mellan bottnarna
spara 10-12 till garnering
chokladsås på tub rita ögon, ögonbryn, näsa och mun.

Lycka Till


Hälsning från ett Tjörn i tö och dimma.

Elisabeth

Snöoväder på ingång!!

MatSkapad av Linnea ons, januari 27, 2010 12:22:19

Hej hopp i snöstormen!!

Den är inte riktigt nått Orust än!! Men det lär inte dröja länge till!!

Vi är båda sjuka här i Villa Velaro! Dock är det ju alltid mannen som är sjukast...

Så idag blir det soffan innan det bär av mot jobb ikväll! Håller på att måla fönstrerna på ovanvåningen men idag får det bli en dag ledig ifrån det!

Cissi har varit ute på äventyr inatt!! Kom inte in förän nu på förmiddagen!! Blöt och kall som bara den!

Här kommer ett recect på en helt underbar Ananaspaj som är perfekt att göra vid oväntade gäster! Alla ingredienserna har man oftast hemma!

Ananaspaj

Pajdag

150 g smält smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl creme fraiche

1 1/2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 medelstor burk ananas

Blanda ihop pajdegen & tryck ut i en pajform. Ställ i kyl!

Låt ananasen rinna av ordentligt. Vispa ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Rör ner anansen. Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugn på 200 grader i 15-20 minuter!

Låt pajen svalna och servera den med vispad grädde blandad med vaniljsås eller bara vaniljglass!

Hoppas den smakar

Linnea

Havregryns Thekakor

MatSkapad av Bettan ons, januari 20, 2010 19:34:34
Nu skall ni få mina gamla recept som jag samlat på från kompisar och arbetskamrater sedan 70-talet. Här kommer goda thekakor från Ester Rutgersson Kyrkesund, arbetskamrat från Lilldals Sjukhem.

1 l Mjölk
1/2 l Havregrym
blanda och ihop och lägg i blöt över natten eller gör som jag häll på varm mjölk och vänta tills blandningen är fingervarm.
1 dl Socker
3 hg smör/margarin
3 pk jäst
ca 1 1/2 kg vetemjöl, här kan du blanda tex 5 dl rågsikt och resten vetemjöl upp till sammanlagt 1 1/2 kg mjöl. "ta va du har"

Ugnen på 250 *

Beredning: Bland som vanligt arbeta i hop till en deg jäs 30-45 min.
Kava sedan ut degen till önskad tjockle och tag med ett runt mått ut till önskad storlek på tehkakorna. Låt jäsa på plåt, börja grädda den första plåten när alla thekakoran är färdiga.

Grädda till önskad färg.

Lycka till